Pomen spanja za konje

Tako kot je pomembno spanje za ljudi, je tudi za konje. Zanimiv članek na povezavi: https://revijaokonjih.kmeckiglas.com/post/552041/ce-ni-spanja-ni-zdravja

Naj naši konjički dovolj in kakovostno spijo, da bodo živahni in zdravi.

Tetanus pri konjih

Tetanus je nenalezljiva bolezen toplokrvnih živali in ljudi, posebej občutljivi na okužbo so konji.

Do infekcije organizma s sporami pride pri poškodbah kože, sluznic, kopit. Nevarne so globoke vbodne rane, ki se hitro zaprejo in jih zlahka spregledamo (vbodi v kopito, rane v ustni votlini..). V takšni rani se ustvarijo pogoji brez kisika, kar je idealno za razvoj nevarne aktivne oblike bakterije. Nevaren je pravzaprav njen toksin, ki povzroči blokado prenosa živčnega dražljaja na mišična vlakna.

Značilni bolezenski znak tetanusa pri konju je otrdelost mišic; zelo težko se premikajo (nekateri konji padejo in se ne morejo več pobrati), ne morejo odpreti ust, rep in ušesa so napeta zaradi krča muskulature, v notranjem očesnem kotu izstopi tretja veka. V zadnjem stadiju bolezni pride do paralize dihalnih mišic, kar povzroči smrt zaradi zadušitve.

Bolezen ima izjemno resen potek, zdravljenje pa je zelo zahtevno, drago in največkrat neuspešno. Cepite!

Vir: Veterinarska postaja Brestanica, najdeno na http://www.veterina-brestanica.net/o-podjetju.html , 22.7.2020.

Več na povezavi: http://www.veterina-brestanica.net/konji/articles/tetanus-pri-konjih.html

Odpravljanje zajedavcev

Bliža se paša in za naše konje je potrebno poskrbeti in ustrezno odpravljati zajedavce in jih vzdržaveti pod kritično mejo. Zajedavci namreč lahko povzrčijo številne zdravstvene probleme, in sicer od oslabljenega imunskega sistema, podhranjenosti, čirov, do poškodbe tkiv, pljuč in krvnih žilic. Posvetujte se z veterinarjem, zanimive informacije pa najdete tudi na https://zpm-mb.si/wp-content/uploads/2015/03/S%C5%A0_zdravstvo_Raz%C5%A1irjenost_diagnostika_zatiranje.pdf 

 

 

 

 

Spomladanska paša in laminitis

Na spomladansko pašo konja privajajte postopoma in počasi. Laminitisu naredimo namreč največjo uslugo, če konja nenadoma spustimo na močno spomladansko ali jesensko travo, če ga krmimo s silažo, nekateri konji pa bodo reagirali tudi na senažo, lucerno (deteljo) ali na premočna krmila. Ko v prebavni sistem konja pride presežek sladkorja in škroba, začnejo bakterije, ki prebavljajo vlaknine odmirati. Pri razkroju bakterij se sproščajo strupi, ki skozi steno debelega črevesja zlahka preidejo v kri. Premočna hrana je še vedno najpogostejši vzrok za pojav laminitisa.

Pomen spanja za počitek konja

Dobro počutje konj je odvisno tudi od udobja pri počitku. ki pa je neposredno odvisno od nastilja in velikosti boksa. Konji spijo stoje ali leže, vendar REM fazo spanja dosežejo le pri spanju leže, z glavo na tleh, v lateralnem položaju. Raziskave kažejo, da se konji raje uležejo na globlji nastilj kot na samo travo ali v dnevno očiščenem boksu. Manjša količina nastilja zaradi varčevanja lahko vpliva na dolžino ležanja konja, s tem pa tudi na njegovo vedenje in posledično na zdarvje.

 

Vir: Sara Grahelj, Revija o konjih, februar 2020.