MLADI PREVZEMNIK PRI 20: PRIMER DOBRE PRAKSE

Prevzem družinske kmetije je vir napredka, ki ga spremljajo tudi številni izzivi. V času, ko je modernizacija kmetij eden glavnih ciljev kmetovalcev, so ravno mladi tisti, ki z novim znanjem na kmetije z dolgo tradicijo prinašajo novosti, s katerimi lahko uspejo na sodobnem trgu. Tak primer je mladi Gal Šinkec, ki je pri 20 letih ne le prevzel družinsko kmetijo, temveč ji tudi pomagal do povsem nove pridobitve.

Iskra poslovne ideje se je v mladem Galu zanetila ob obiskovanju predmeta perutninarstvo v 2. letniku srednje šole. Pri pouku pridobljeno znanje in družinske izkušnje živinoreje so nakazale, da obstaja možnost za združitev obeh.

Kljub temu pa je bila odločitev težka in vsi v družini so se dobro zavedali, da gre za življenjski projekt, pri katerem bodo potrebovali tudi zaupanja vredno strokovno pomoč.

Poslovni partner, ki ti stoji ob strani na vsakem koraku

 

Eden izmed dejavnikov, ki se je izkazal za ključnega, je bilo strokovno svetovanje za finančno podporo, ki je del NLB Agro – prilagojene ponudbe za kmetovalce.

Obe strani sta se zavedali, da gre za zahteven projekt, za uspeh katerega bo potrebna tudi obsežna dokumentacija. Pri zapletenih postopkih pridobivanja in priprave dokumentacije se je strokovna pomoč izkušenih svetovalcev izkazala za neprecenljivo:

»[…] V prvi vrsti je bilo treba predložiti finančne podatke o poslovanju kmetije, zagotoviti ustrezno zavarovanje ter predložiti vse dokumente, ki so se nanašali na novo investicijo (gradbeno dovoljenje, predračuni, pogodbe …) – izgradnjo piščančjega hleva.«

Uresničitev in izgradnja za uspešno prihodnost mlade generacije

Uspešna pridobitev subvencije iz evropskih sredstev je bila ključen korak do končnega cilja, preostali del investicije pa so pokrili z dolgoročnim kreditom.

Po sedmih mesecih gradnje, ki jo je oteževala tudi epidemija koronavirusa, je bil novi hlev dokončan. Na velikosti 100 x 16 metrov se razprostira sodoben piščančji hlev, ki ustreza najsodobnejšim standardom, ponaša pa se z računalniško vodenim krmljenjem, talnim gretjem in letno zmogljivostjo vzreje šestih turnusov po 28.500 piščancev.

Skrivnost uspeha so jasni cilji in skupne rešitve

Iz vsake uspešne zgodbe lahko na koncu potegnemo nauk. Kaj pa je nauk v Galovem primeru?

»Predvsem dejstvo, da si je treba zastaviti jasne cilje in jim slediti. Treba se je dobro pripraviti in pripraviti poslovni načrt, tudi v sodelovanju s finančno institucijo in kmetijsko stroko. […] Treba je voditi korektne poslovne razgovore, razkriti vse načrte, težave ter skupaj poiskati rešitve, kako priti do želenih ciljev,« skrivnost uspeha projekta strne svetovalec Ivan.

Kmetovalci, razvijajte kmetijo skupaj z nami!

Naročite se na brezplačen posvet in preverite ponudbo banke:

  • spletno mesto: nlb.si/agro
  • e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.